Bli av med ryggont

Ryggont är idag en av de vanligaste smärtorna och kan drabba människor i alla åldrar. Den orsakas av ett flertal faktorer som sjukdom, skador och förslitningar och gör att den drabbade personen ofta får problem med att arbeta eller sova. Faktum är att en stor del av Sveriges sjukskrivningar har med ryggont att göra.

”Med bra ryggmuskulatur hjälper du din kropp med avlastning och får dessutom en bättre hållning.”

Om du är en av de drabbade eller helt enkelt vill förebygga framtida problem är det viktigt att du vidtar vissa åtgärder. Först och främst bör du se över dina vanor och din livsstil så att de största riskerna kan elimineras. Bland människor som tränar mycket kan det till exempel vara en fråga om kroppshållning och teknik medan personer som arbetar på kontor kan behöva ergonomiska möbler eller göra stretchövningar med jämna mellanrum.

Slappandet som skadar

Stillasittande är en av de stora bovarna i rygg-dramat och det beror dels på att muskler som inte får jobba förtvinar, dels på att kroppen ofta hamnar i vissa ställningar under längre tid. Tv-tittande i soffan är ett typiskt exempel. Du sitter säkert på ungefär samma sätt varje kväll och med handen på hjärtat händer det kanske regelbundet att du sover i soffan i stället för din säng. Genom att skaffa en bra bäddsoffa som du kan fälla ut kan du lösa problemet på ett smart sätt, då du får en möbel som passar bättre att ligga i.

Träna för ryggen

Med bra ryggmuskulatur hjälper du din kropp med avlastning och får dessutom en bättre hållning. Satsa på enkla övningar där ryggen får jobba, exempelvis att ligga på magen och lyfta på höger arm och vänster ben samtidigt och sedan växla med vänster arm och höger ben. Styrketräning, yoga och simning är också utmärkta träningsformer för ryggen.

Scroll to top