Hård träning kräver återhämtning

Att träna taekwondo ställer höga fysiska krav på både styrka, smidighet och kondition. För att utvecklas inom kampsport krävs inte bara dedikerad träning flera gånger i veckan utan minst lika viktigt är det att optimera återhämtningen mellan passen.

Den viktigaste faktorn för att lyckas med återhämtningen är att sömnen fungerar. Det sker flera saker under sömnen, bland annat utsöndras stora doser av tillväxthormon som gör att kroppen repareras. Faktum är att utan sömn är det inte någon som kan överleva mer än någon vecka. Även nedsatt sömnkvalitet får negativa effekter på återhämtningen och sömnbrist leder också till nedsatt immunförsvar vilket gör att sjukdomsrisken ökar.

Förbättra din sömn

ovanifrån av skäggig man sover på sängen i sovrummetDet finns flera knep som kan hjälpa dig att förbättra kvaliteten på sömnen. A och o är att ha en säng som passar din längd och kroppsstorlek. Sängen bör självklart vara bekväm och med till exempel en Hästens säng ökar dina chanser att sova som en stock hela natten lång. Kom ihåg att också anpassa täcket efter årstid för att reglera temperaturen. Ett tunnare täcke på sommaren och ett tjockare på vintern gör att kroppstemperaturen hålls på en behaglig nivå. Förutom en skön säng är det också viktigt att ha gardiner som stänger ute ljus så att sovrummet är riktigt mörkt när det är dags att krypa ner i sängen. Sovrummet bör också vara svalare än övriga rum eftersom det gör att sömnen blir bättre. En temperatur mellan 15 och 19 grader anses vara optimal enligt forskarvärlden. Det är också viktigt att det är tyst när du ska sova och om du har störande ljud i din omgivning kan ett par öronproppar vara ett bra hjälpmedel för att stänga ute oljud.

Energi och näring

Rätt kost är en annan avgörande faktor för den som tränar hårt och vill utvecklas inom kampsport eller andra idrotter. Oavsett om du äter blandkost eller vegetarisk kost finns det två grundläggande principer som gäller för alla, energi och näring. Med energi menas att en idrottare behöver äta tillräckligt många kalorier varje dag för att inte gå ner i vikt eller riskera att hamna i relativ energibrist då vikten är stabil men viktiga kroppsfunktioner försämras. Med näring menas att kosten måste tillgodose alla livsnödvändiga näringsämnen som till exempel järn, D-vitamin och vitamin B12. Ju mer varierad kosten är desto större är chanserna att du täcker näringsbehovet.

Balans i livet

För att lyckas med återhämtningen mellan hårda träningspass gäller det att se över hela sin livssituation. Om du går i skolan, har extrajobb på helgerna och dessutom vill hinna med att träna varje dag är risken stor att kroppen blir stressad och inte svarar lika bra på träningen. Försök därför att hitta en stund varje dag då du varvar ner genom att till exempel lyssna på musik, äta middag i lugn och ro eller bara slumra till en stund på soffan. Om du har svårt att hitta tid till avkoppling varje dag är det läge att ske över schemat och kanske dra ner på andra aktiviteter.

För optimal återhämtning

  • Undvik långvarig sömnbrist
  • Ät tillräcklig mängd mat och variera kosten
  • Minska den allmänna stressen i vardagen
Scroll to top