Ta PCR test innan gymmet

Allteftersom restriktionerna runt coronapandemin börjar minska går livet sakta men säkert tillbaka till det normala. En efterlängtad förändring är att gymmen och sporthallarna öppnar igen och är du sugen på att komma igång med träningen igen är du långt ifrån ensam. Det är dock viktigt att förstå att det fortfarande är viktigt att vara försiktig och ansvarsfull.

Med ett PCR test försäkrar du dig om att du inte bär på det virus som orsakar Covid-19, vilket är en lättnad både för dig och dem som ska träna på samma gym som du. Testet går på några sekunder att göra och du kan få ett friskintyg som även gäller för resor. Genom att boka tid för PCR-test innan du återvänder till gymmet blir du en viktig del i kampen mot corona och kan träna för hjärtats lust med gott samvete.

Viktigt att veta om PCR test

PCR står för polymerase chain reaction och har används sedan 80-talet inom många olika forskningsområden. Det har till exempel använts för att upptäcka HIV viruset som, likt coronaviruset, kan vistas i människans kropp utan att visa på några som helst symptom även om individen i fråga kan smitta andra. Testet upptäcker virusets arvsmassa och kan spåra mycket små partiklar som ligger gömda djupt inne i generna. Det är ett mycket tillförlitligt test och går snabbt att göra.

När du gör PCR testet sker det genom att ett prov tas i från ditt svalg via näshålan. Många tycker att det låter obehagligt och drar sig för att genomgå det, men fördelarna är så många att det överväger några sekunders provtagning. Idag finns det kliniker som gör EU godkända PCR tester i olika delar i Sverige, och du kan hitta mottagningar i

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö

Det finns också möjlighet att göra antigentest på Arlanda där du får ett svar inom 2 timmar samt ett friskintyg som låter dig resa. Övriga PCR test kan ta mellan 4-36 timmar och du kan berätta vilket alternativ du vill ha när du bokar tid. Hur snabbt du behöver ditt provsvar beror på vad du vill göra med det. Ska du gå på gym eller återvända till arbetsplatsen kan det vara bra att få ett relativt snabbt svar medan det inte är lika bråttom om du bara är nyfiken i allmänhet.

Fortsätt undvika smittspridning

Virus är både kluriga och luriga och coronavirus är inget undantag! För att minimera riskerna för att du eller människor omkring dig smittas är det viktigt att alla tar sitt ansvar. Ett viktigt vapen mot Covid-19 är vaccination men det utgör inte ett hundraprocentigt skydd, precis som de influensavaccin som erbjuds inför vintern varje år. På ett gym flåsas och svettas det rejält och därför krävs det större försiktighetsåtgärder här än om du tränar utomhus. Samtidigt är det inte själva gymmet i sig som orsakar en högre smittorisk utan snarare det faktum att många personer andas djupt i en mindre lokal. Genom att fortsätta hålla avstånd, Inte hosta rakt ut i luften och att hålla dig hemma vid minsta symptom gör du alla lokaler du vistas i säkrare.

Scroll to top