hjärna och vetenskap

Mental träning – vägen till framgång?

Det finns många olika slags träning och vad som behövs beror på vad dina mål är. Inför ett jobb behöver du olika slags kunskaper, om du idrottar behöver du träna din fysik. Det är lätt att glömma bort att en stor del av dina prestationer, oavsett om det handlar om idrott eller yrkesliv, sitter i psyket.

Vad är mental träning? Mestadels associeras begreppet med idrottsvärlden och människor som ägnar sig åt prestationer som kräver hög mental stabilitet och förmåga. Det är någonting alla med relativt enkla medel kan ägna sig åt i vardagen och leda till förbättringar i vardagen. Det finns till exempel gott om övningar att ägna sig åt för den som på egen hand vill stärka sin psykologiska kapacitet. Det finns också elektroniska hjälpmedel som påstås förbättra ditt mentala tillstånd på olika vis. Men om du vill boosta din mentala träning ordentligt ska du ta hjälp av ett proffs.

hjärna och vetenskapSpräng dina egna gränser

Hur mentalt stark du är från början beror i hög utsträckning på vilka förutsättningar du växt upp under. Hur dina föräldrar förhöll sig till dig när du var liten och hur det såg ut i skolan du gick i. De flesta är dock överens om att mental styrka är någonting som går att träna upp, i såpass hög utsträckning att ovanstående faktorer i slutändan nästan inte spelar någon roll. Till Tommy Davidovic vänder sig den som vill spränga sina gränser och uppnå lång- och kortsiktiga mål inom idrott, yrkesliv eller av något annat skäl.

Hur går mental träning till?

Hur mental träning går till i detalj beror först och främst på vad de specifika målen består av. Grunderna i mental träning är avspänning och påminner i mångt och mycket om meditation. För mer målinriktad träning får du rikta in dig på personliga mål. I den fasen kan en stor del av träningen handla om att visualisera hur du uppnår dina mål. Det fungerar i och med att våra nervsystem lagrar information om fejkade situationer på ett sätt som påminner om äkta vara. Du ställer på så sätt in din kropp psykiskt på att lyckas med det du planerar att företa dig.

Scroll to top