rehabträning

Rehab hemma – tips på övningar

Det kommer ofta åtminstone någon tidsperiod som en atlet blir skadedrabbad och därmed sängliggande en kortare eller längre tid. Oavsett vilken skadar du dragit på dig är det emellertid av stor vikt att du inte blir orörlig genom att sluta använda muskulaturen. Även om du inte orkar eller vill bege dig iväg till gymmet, finns flera övningar att göra hemma på möblerna.

Matbordet, sängen, bäddsoffan eller köksstolarna är utmärkta träningsredskap som du kan använda dig av när du vill komma upp ur sängen och känna blodet flöda trots att din skada hindrar dig från vanlig träning. En bäddsoffa är speciellt användbart när du i början kanske bara kan ligga men i senare skede fälla ihop den och göra olika sittövningar, armövningar och så vidare. Investera till exempel i en bra bäddsoffa av något hårdare material, eller ett sängskåp som du kan fälla ned vid behov. Läs mer här om den modell som passar in i ditt hem.

rehabträningSjukgymnastik – gå loss på möblerna

Ryggen är bland det viktigaste vi har. Det är ryggraden som är kroppens ”blompinne” och håller upp dig så att du fungerar i vardagen. Ligger du ned för länge eller nonchalerar ryggen så kommer du strax att känna av det i resten av kroppen.

Den bästa delen i hemmet för att träna rygg är på golvet. Lägg ut en yogamatta, lägg dig raklång på mage och häv dig upp med dina underarmar. Håll sedan ställningen genom att stödja dig på underarmarna och tårna. Övningen kallas plankan och tränar hela din rygg.

Om du har en stol eller en soffa hemma, finns den perfekta övningen för att kicka igång läkningsprocessen. Den består i att du helt enkelt tränar triceps på överarmarnas baksida och häver dig upp och ned. Detta är också en bra övning för att stärka mage och rygg. På samma sätt kan du vända dig om och göra armhävningar mot soffryggens kant eller en så kallad ”deskercise”.

Sitter du upp i soffan? Då är det bara att ställa dig upp många gånger i rad så har du påbörjat en effektiv träning. Det är just det som är bra med en bäddsoffa – från säng till soffa och därmed ett praktiskt träningsredskap! Ta även andra mindre redskap i beaktning och använd hela kroppen genom att hålla dem mellan händerna och sträcka ut armarna.

  • En sjal
  • En sladd
  • En handduk

 

 

Scroll to top