Risker med att vara barfota när du sportar

Det finns många idrotter där du utövar sporten barfota och när du tränar ofta kan det leda till diverse fotproblem. Fötter är nämligen extremt utsatta när det gäller bakterier och smuts. Nagelsvamp är exempelvis ett besvär som lätt smittar och sprids.

Hur kan du då som idrottare skydda dig mot nagelsvamp och andra åkommor? De flesta idrotter inom kampsportvärlden kräver att du är barfota. Därför behöver du andra lösningar än att sätta på dig strumpor.

Nagelsvamp en tuff motståndare

En av de mest förekommande åkommorna när det gäller fötter är nagelsvamp. Du som idrottar barfota kommer förmodligen att vara med om det om du hittills inte drabbats av infektionen. För det är just vad det är, en svampinfektion som inte är lätt att bli av med. Du kan dock göra en nagelsvamp behandling som snabbt tar död på infektionen. Det finns olika varianter på marknaden, men ofta är det någon form av applicering mot nageln eller området som är drabbat.

Om du lider av nagelsvamp och utövar en sport där du är barfota bör du omgående försöka få bukt på problemet. Det är nämligen en väldigt smittsam åkomma och du som tränar i allmänna utrymmen kan lätt ge en annan utövare nagelsvamp. Du märker att tånaglarna drabbats av nagelsvamp genom att de blir missfärgade, lite tjockare och även mer ömtåliga. I värsta fall kan nageln lossna helt från tån.

Undvik att drabbas av nagelsvamp

Om du behöver vara barfota när du utövar en idrott är det några saker du bör tänka på för att undvika nagelsvamp. Först och främst är det viktigt att du ser till att hålla fötterna torra och alltid är noga med att göra rent dem med tvål. Har du möjlighet att bära badtofflor några stunder under passet är det en fördel.

Se till att ha receptfria läkemedel hemma om du vet att dina fötter är särskilt utsatta. Inom kampsporten är exempelvis nagelsvamp en vanlig åkomma och vid minsta tecken är det bra att göra en behandling. Det är dessutom bra att gå på fotvård mellan varven för att upprätthålla god hygien på dina fötter.

Scroll to top