Mental träning har använts i flera decennier för att öka välbefinnandet, förbättra sina prestationer samt få hållbara relationer. De senaste åren har forskare också kunnat se tydlig koppling mellan mental träning och framgångar inom idrott och sport.
Det blir allt vanligare att använda sig av mental träning för att lyckas inom sin idrott. Om du är helt ny inom ämnet kan du enkelt komma igång genom att boka en föreläsning om mental träning, förslagsvis ihop med dina träningskompisar eller ditt lag. Sedan är det som med all annan träning, du måste öva för att bli bra.
Målsättning och visualisering
Tålamod är en av de viktigaste punkterna för att lyckas med sin mentala träning. Har du aldrig provat mental träning tidigare så kommer ditt tålamod att sättas på prov. Du kommer att tvivla på att det fungerar och du kommer tycka att det inte märks någon skillnad. Då gäller det att du har tålamod och inte ger upp, det kommer att bli bättre.
Vidare behöver du ha en regelbundenhet, detta ska komma lika självklart som din ordinarie träning oavsett om det är ett pass på gymmet eller en fotbollsträning. Boka in att du har mental träning dina vilodagar eller att du kör 10 minuter mental träning innan eller efter varje träningspass.
Sedan måste du bli konkret och tänka vad du vill uppnå. Sätt upp mål och delmål och prata sedan högt om detta. Ju mer du pratar om dina mål och drömmar desto rimligare och verkligare känns dem för dig. Skriv ned dem och när du tvivlar så tar du upp din lista och läser punkterna högt för dig själv. Ditt stora mål är kanske att du ska ta 80 kg i bänkpress men för att komma dit krävs det delmål. Första veckan kanske du har som mål att ta 20 kilo, veckan därefter 25 kilo. Sätt upp långsiktiga och kortsiktiga mål.
Ett att annat tips är att visualisera. Visualisera dig själv när du väl tar 80 kilo i bänkpress. Hur går det till och vad känner du?