Träning och vitaminbrist

Regelbunden träning är en av de viktigaste faktorerna bakom en god allmänhälsa och har så många fördelar att listan kan göras enorm. Oavsett aktivitet så ger den en starkare och smalare kropp, bättre balans och ett piggare psyke. Precis som alla andra djur så är människan byggd för att röra sig och något så enkelt som en kort promenad kan göra avgörande skillnad för hälsan.

d vitaminFörutom träning så är kosten också enormt viktig för en god hälsa då det är härifrån energin och näringen kommer. Varje dag behöver hjärtat, hjärnan, musklerna, lederna, huden och alla inre organ proteiner, fetter, fibrer, mineraler och vitaminer och de samarbetar alla för kroppens optimala funktion. Tränar du mycket kommer du behöva mer näring eftersom kroppen måste jobba hårdare både under passen och återhämtningen. Dessutom leder den ökade svettningen att mycket spolas ut. Av just den anledningen är det viktigt att hålla bra koll på sitt vitaminintag och att vara uppmärksam på symptom på exempelvis D vitaminbrist, så att du hela tiden har din hälsa i fokus.

De viktigaste vitaminerna

Alla vitaminer behövs då de vart och ett fyller olika funktioner men också samarbetar med varandra och med andra ämnen som exempelvis mineraler. En artikel i Aftonbladet berättar om en klassisk sådan ”kedja”: förhållandet mellan vitamin C, järn och kalcium. Järn är viktigt för blodets hälsa och tas lättare upp med hjälp av det energigivande och immun-boostande C-vitaminet, som i sin tur tas upp bättre om du har bra nivåer av skelettets kompis kalcium. Kalcium, å den andra sidan, absorberas bäst om du har tillräckligt med C-vitamin i kroppen, och så där rullar det på.

Behövs tillskott?

Om du är en person som äter bra och varierat, motionerar regelbundet och känner dig pigg och energisk så behöver du förmodligen inte kosttillskott. Är du däremot lite slarvig med kosten, tränar mycket hårt eller känner dig lite stressad så kan extra vitaminer, proteiner och mineraler vara precis vad du behöver. Det finns också yttre faktorer som du inte kan rå på, till exempel under mörka vintermånader så behöver du förmodligen mer D-vitamin än under den ljusa sommaren.

Scroll to top