Sport som får oss att svettas

Sport sätter igång oss och beroende på gener och arvsanlag så svettas vi olika mycket vid hård fysisk aktivitet. Vissa sporter kräver inga svettningar alls medan vissa gör att vem som helst skulle vara dyngsur efteråt. Kampsport är en sådan sport som både bygger på kondition och styrka, den är alltså ultimat för att svettas. Även andra konditionsträningar såsom löpning och fotboll framkallar mycket svett. För de som tycker att det blir pinsamt att dels bli mycket svettig men också känner ett visst obehag så finns det några tips som man kan ta till sig:

  • Materialet i kläderna reagerar på olika sätt till väta och vill man att svetten skall hålla sig borta från både att synas och kännas så ska man skippa bomullen. Satsa på ett funktionsmaterial som leder väte och håller svetten borta. Fråga på närmaste sportbutik om du blir osäker.
  • Använd majoriteten svart material, även om det kan kännas tråkigt så är det ändå den enda färgen som inte visar svetten.
  • Om svetten rinner och det stör under tiden som man tränar så kan det komma från hårfäste och armar som är fria. Använd ett svettband och en träningstopp med ärmar för att minimera irritationsmomentet.

Svett är helt naturligt men kan vara ett stort problem för många, även utanför gymmet. Om svettningarna har blivit ett sådant problem så att det påverkar vardagslivet så ska man ta kontakt med www.svettmottagningen.se.

Scroll to top