e-cigg och vejping

Rökare? Trappa ned med e-ciggen

Lever du med ett ständigt röksug och funderar på att trappa ned eller sluta helt? De som försöker eller försökt sluta röka vet hur knepigt det kan vara. Plåster, tuggummi och andra åtgärder kan tyckas förgäves men då finns det en annan metod som skulle kunna fungera. E-ciggen!

Om du aldrig förr testat en e-cigg så kan det vara ags nu. På premiumvape.se kan du hitta både e-ciggar, e-juicer och tillbehör som krävs. Fördelen med en e-cigg är att du kan skräddarsy ditt nikotinbehov genom att addera mer eller mindre nikotin i juicen som du inhalerar. På det viset är det lättare att trappa ned successivt och slippa det lömska röksuget eller gå miste om den trevliga känslan av att hålla i en cigarett.

e-cigg och vejpingFördelen med e-cigg

E-cigaretter har snabbt blivit ett bra alternativ till den vanliga tobaksrökningen. Det anses inte som nyttigt att röka e-ciggar men det är dock betydligt bättre än att bolma på vanliga cigaretter dagarna i ända. I och med att en e-cigg består av en juice som kan eller inte innehålla nikotin, så går det att skräddarsy ditt nikotinintag. Vill du till och med slippa nikotinet helt så går det bra att köpa vätskan utan det. En e-cigg är således mer flexibel än traditionella cigaretter.

Det är många läkare som har dividerat huruvida det är bra eller dåligt att ”e-röka” men sammantaget kan de ändå enas om att en e-cigarett har fler fördelar om du nu vill sluta röka.

E-ciggens historia

E-ciggens historia sträcker sig faktiskt längre tillbaka än vad man kan tro. Faktum är att 1963 skapades den första skissen och idéerna till det som skulle bli dagens e-cigg. Personen som hittade på den tog patent men ciggen kom dock aldrig ut i produktion. Varför vet man inte riktigt men många anar att rökningen ännu inte hade den negativa klang som forskningen ledde till senare. Folk trodde förmodligen inte att rökning var så farlig och därför ansågs e-ciggen lite onödig. Idag är det andra takter. Det är tack vare den kinesiske apotekaren Hon Lik som återupptog den gamla e-ciggen och utvecklade den. Hon ville hitta ett substitut till vanlig rökning på grund av att hans far dog av lungcancer. Från början användes den enbart på diskotek och klubbar runt om i Kina men i slutet på 2010-talet så började e-ciggen få fäste på marknaden. Idag är den en ersättning för både kedjerökning och feströkning. Den är bevisad att ha färre gifter än en klassisk cigarett. Det betyder inte att den är helt fel- och giftfri, men den är ändå bättre.

Vejpa – dagens uttryck

Att inhalera ångan från en e-cigg kallas för att vejpa. Eftersom det bildas ånga av juicen så ser det ut som vanlig rök från en vanlig cigarett, men så är inte fallet. Vejpingen kan nästan liknas vid rökning med shischa-pipa som också avger ånga som kan innehålla mer eller mindre nikotin. Många icke-rökare tycker om att inhalera denna ånga enbart för att smaken är god, eftersom du kan köpa e-juice med smaker som mint, jordgubb eller lakrits m.m.

Scroll to top