Påverkar snus min kondition?

Att sluta snusa påverkar inte din kondition avsevärt, har forskning kommit fram till. Studien visar dock att blodtrycket kan sänkas när du slutar och att det kan resultera i viss viktuppgång.

Via https://snusers.se/ beställer många tränade och icke-tränade människor sitt snus dagligen. Vi får många frågor från oroliga snusare ifall deras tobaksvanor kan påverka deras kondition eller prestation, och det enkla svaret är nej – det påverkar inte, enligt en studie som Forskning.se skriver om:

– Det finns alltså ingen anledning att sluta snusa för att få bättre kondition, men kroppen kan ändå påverkas genom andra effekter på hälsan, säger Frida Björkman, doktorand vid GIH.

Därmed inte sagt att snusning förbättrar konditionen eller prestationen heller, och det är givetvis nyttigare att avstå från snuset. Om du går i sluta sluta-tankar ska du dock vara uppmärksam på att konsekvenserna kan bli en aning oväntade. Det är till exempel inte ovanligt att man går upp lite i vikt när man slutar snusa tvärt. Här kan du läsa mer om kombinationen snusa och träna i SvD.

Idrottare som brukar snusa

Även om kampsporten inte brukar vara överrepresenterad i offentliga snusare så är hockeyn desto mer utbredd som en ”snussport”. Förmodligen har det att göra med att snusen enkelt går att ha i munnen medan du tränar, och att sporten i sig är populär i länder där även snuset är vanligt förekommande.

Att man länge snusat inom hockeyn nästan som en offentligt triumf har dock utmanats av lite mer renlevnadsnormer även för män. I Aftonbladet konstaterar man besviket bland annat att spelare som förr tryckte in en stor prilla i munnen innan matchen till och med tackar nej till fika.

Scroll to top