Ät rätt för bättre träningsresultat

Kosten är en viktig faktor för hur mycket träningen ger. Under det senaste årtiondet har träning blivit en alltmer central del av människors liv, och med träningen krävs också en mer hälsosam kost. Men det kan vara svårt att sålla bland olika dieter som figurerar. Nedan ges några tips på en hälsosam kosthållning för den som tränar ofta.

vegansktAtt äta vegetariskt kan vara bra för hälsan. Många tror att en vegetarisk kost inte är tillräckligt proteinrik för träning, men det finns alternativ. Baljväxter är naturligt proteinrika, men räcker inte det, välj ett veganskt proteinpulver för att komplettera din kost, utan att kompromissa med din hälsa.

Att sålla bland dieter

Det finns mycket information om vilken kost som är bäst för träningsresultaten. Men alla källor är inte tillförlitliga då många utger sig för att vara hälsoexperter utan att veta speciellt mycket alls. Att äta en proteinrik kost underlättar för musklernas uppbyggnad, det torde samtliga vara överens om. En kost rik på kött kan vara nödvändig; det sägs att vi behöver minska vår köttkonsumtion med 50%, men vem säger det och varför? Tänk till kära medmänniskor!

När är det bäst att äta?

Innan, efter eller under träning, eller kanske är båda alternativen okej? Metro har intervjuat näringsfysiologen Kristina Andersson, som hävdar att det är noggrant med planering av kost, men att det beror på hur mycket man tränar. Elitidrottare behöver äta snabbt efter ett träningspass, medan fritidstränare kan ha ett mer avslappnat förhållningssätt.

”Har du ätit ett huvudmål max fyra timmar innan behöver många inte lägga till något mer. Har det gått längre tid passar ett mellanmål en till två timmar före passet utmärkt.” menar Metro.

Bäst för muskeluppbyggnaden är det emellertid att äta efter träningen.

Scroll to top