Fantastiska effekter vid träning

Vad händer egentligen i kroppen och hjärnan när du börjar träna? Efter bara en månads träning och motion syns stora förändringar i kroppen.

Vill du också börja träna regelbundet men har ingen lust att gå till gymmet? Då kan du fixa ett gym till din lokala bostadsrättsförening och köpa träningsmaskiner och träningstillbehör här http://www.casallpro.se/gym-kategori/traningsmaskiner/. För styrketräning är bra för både kropp och knopp, läs mer om vad som händer i kroppen när du börjar träna!

Därför är det så bra att träna

Det händer mycket i kroppen efter att du börjat träna regelbundet. I en artikel i Topphälsa går det till exempel att läsa om vad som händer efter bara en månads regelbunden träning och motion:

+ Efter en månads träning har nästan alla kroppens organsystem påverkats. Konditionen har märkbart förbättrats tack vare att hjärtats slagvolym och den totala blodvolymen har ökat.

+ Antalet blodkärl och mitokondrier (cellens kraftverk där energi omsätts med syre) ökar kring och i muskelfibrerna. Kroppens kärl är mindre styva, och blodtrycket har minskat ännu mer.

+ Om man tränat styrketräning har den maximala styrkan förbättrats avsevärt, både genom att nervsystemet mer effektivt aktiverar musklerna, men också genom att musklerna ökat i storlek.

+ Att styrkan ökar gör att risken att drabbas av fallolyckor minskar.

Källa: Topphälsa

Styrketräning förbättra koncentration

Förutom alla fördelar ovan så mår du bättre psykiskt av att träna, inte minst av styrketräning. I tidningen MåBra går det att läsa om hur forskning visar att anställda är 15 procent mer produktiva de dagar då de tränar, jämfört med de dagar de har vila. Se till att maximera dina fysiskt aktiva dagar – men glöm inte den viktiga återhämtningen för både kropp och sinne. Hjärnan fungerar bättre och stärks av träning, du får bättre koncentration och bättre minne på både kort och lång sikt, men om du redan är väldigt stressad på grund av jobb och annat i ditt liv kan det vara bra att träna lugnare pass och inte ta ut kroppen alldeles för mycket. Hård och intensiv träning för personer som redan är uppe i varv och känner sig stressade kan nämligen öka kortisonet och stresshormonerna i kroppen.

Mer om fördelarna med att träna går det bland annat att läsa om här.

Scroll to top